Aspen Family Medical Group of Modesto, Inc.md in Modesto Ca

- Poate mai bine mergeți acasă?
- Nu, mulțumesc. Eu îmi voi păstra concediul medical când voi fi sănătos.
The Kinesthesia

Cum s-ar spune, astrologii au anunțat o săptămână cu gripă – căutările pe Google „cum obții concediu medical" south-au dublat. Așa cum acest subiect este actual în orice perioadă a anului (boala nu este interesată ce vreme ai după geam), astăzi blogul Rabota.md va povesti despre o parte integrantă a procesului de lucru. Și anume despre concediul medical și cum îl poți obține.

Ce este concediul medical?

Certificatul de concediu medical, precum și certificatul privind incapacitatea temporară de muncă – este un certificate care confirmă incapacitatea unui angajat de a-și îndeplini temporar atribuțiile de muncă și, de asemenea, garantează plata legitimă a asigurărilor de sănătate.

Prin litera „o" din articolul 9 a capitolului Ii din Codul Muncii al Republicii Moldova, nouă muncitorilor ne este dăruit dreptul să ne tratăm nu din cont propriu, ci din contul angajatorului și a statului.

Articolul 9. Drepturile și obligațiile de bază ale salariatului
o) să efectueze asigurarea socială și medicală obligatorie a salariaților în modul prevăzut de legislația în vigoare.

În iulie 2019, a intrat în vigoare o modificare a procedurii de eliberare și extinderea concediului medical, a concediului de maternitate și certificatelor pentru îngrijirea copiilor bolnavi.  Modificările au afectat nu numai angajații, ci și angajatorii. Dacă e să vorbim pe scurt, atunci iată ce prevăd aceste modificări:

  1. Angajatorul acum achită indemnizația pentru toată perioada de incapacitate temporară de muncă, ci doar pentru primele 5 zile (nu mai mult de 15 zile anual).
  2. Subdiviziunile teritoriale ale CNAS stabilesc și calculează indemnizațiile începând cu a șasea zi din perioada de incapacitate de muncă.
  3. Remunerația angajatorului este determinate în baza certificatului de concediu medical în original, pe suport de hârtie.
  4. Valoarea lunară a compensației pentru concediul medical din bugetul angajatorului va fi de 75% din salariul mediu al angajatului.
  5. La expirarea mai multor perioade de incapacitate temporară de muncă, concediul medical este plătit din bugetul de stat după expirarea a 15 zile cumulative, din contul angajatorului.
  6. În departamentele speciale ale CNAS, compensațiile individuale, necesare în cazul tuberculozei, SIDA sau altor boli oncologice, precum și compensațiile pentru îngrijirea unui copil bolnav – sunt stabilite și calculate începând cu prima zi calendaristică din perioada de incapacitate temporară de muncă.
  7. Începând cu one iulie, a fost modificată baza de calcul a prestațiilor pentru incapacitatea temporară de muncă – acum acestea sunt stabilite de casele teritoriale CNAS, în funcție de durata stagiului full de cotizare. Vorbim despre 60% din baza de calcul stabilită în cazul unui stagiu de cotizare de până la five ani, 70% - între 5 și 8 ani și 90% - în cauza unui stagiu de cotizare de este 8 ani.
  8. A fost lansat un serviciu nou pentru urmărirea informațiilor privind concediile medicale pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale. Pentru a utiliza această opțiune, trebuie să accesați site-ul cnas.md, să selectați rubrica „Statutul certificatului medical", să introduceți seria și numărul foii. Astfel veți obține toate informațiile despre primirea datelor de către CNAS de la clinică sau spital.

Important: transferul prestațiilor se efectuează de către Casa Națională de Asigurări Sociale în primele x zile din luna următoare după ce a fost luată decizia de alocare a prestațiilor.

Cum obții concediu medical și bani pentru el?

Chiar dacă au fost introduse unele modificări și a crescut timpul de primire a indemnizațiilor, procedura a rămas aproape aceeași. Un moldovean, pentru a primi concediu medical împreună cu banii bine meritați, trebuie să urmeze mai mulți pași:

  1. Să se adreseze la medicul de familie pentru a deschide concediul medical și pentru a-i prescrie tratamentul.
  2. Să se trateze.
  3. Să meargă din nou la medicul de familie în timpul indicat pentru a închide concediul medical.
  4. Să obțină acel certificat cu toate ștampilele necesare.
  5. Să prezinte certificatul la contabilitate.
  6. Să aștepte și să muncească.

Dacă vom privi „pe dinăuntru", această procedură are loc astfel: dvs. vă îmbolnăviți și medicul vă deschide concediul medical, la policlinică datele privind concediul medical sunt transferate în programul CNAS și nu vă rămâne decât să așteptați confirmarea acestuia. Dacă concediul durează mai puțin de 5 zile și mai puțin de 15 ori pe an, acesta va fi achitat de angajator, dacă mai mult – de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Puteți obține indemnizația pentru incapacitatea temporară de muncă prin câteva modalități:

  • Pe cardul salarial – pentru asta trebuie să indicați în cerere numele angajatorului.
  • Pe cardul social (unde sunt transferate indemnizațiile pentru familii cu copii, pensiile și altele), dacă o aveți.
  • La orice oficiu al Poștei Moldova, dacă nu dețineți nimic din ce a fost enumerat.

Durata concediului medical

Durata concediului medical depinde de circumstanțe.

  • Pentru persoanele asigurate, care sunt angajați oficial, prestația este oferită pentru o perioadă de până la 180 de zile anual.
  • Celor intendance primesc ajutor de șomaj li se plătește concediul medical pentru o perioadă care nu depășește 30 de zile în cursul anului.
  • Dacă persoanele sunt bolnave de SIDA, tuberculoză sau au alte maladii oncologice, concediul medical durează cel mult un an pe parcursul ultimilor 2 ani.
  • În cazul gravidelor prestația este oferită pentru o perioadă nedeterminată.
  • Dacă persoana nu se tratează în perioada stabilită, medicul de familie propune stabilirea gradului de invaliditate.
  • Prelungirea maximă a concediului medical poate avea loc atunci când există temeiuri confirmate de medicul de familie. Însă durata concediului nu poate fi mai mare de xxx de zile.
  • Prestația este oferită angajatului chiar dacă acesta s-a îmbolnăvit în timpul concediului – în acest caz vacanța este prelungită pentru o perioadă egală cu concediul medical.
  • În timpul vacanței din cont propriu, prestațiile nu sunt oferite.

Se oferă concediu medical dacă sunt bolnavi copiii?

Desigur, se oferă. Prestații pentru îngrijirea copilului bolnav se oferă până la ten ani. Indemnizația pentru îngrijirea unui copil cu maladie oncologică sau cu dizabilități intendance s-a îmbolnăvit din alte motive, se acordă tatălui sau mamei sau unui tutore până la vârsta de 18 ani.

Dacă mama, tatăl sau tutorele nu pot avea grijă de copilul bolnav și au motive întemeiate bine documentate, beneficiile pot fi atribuite unui alt membru al familiei care lucrează – bunicului, bunicii, mătușii, unchiului etc.

Dacă salariatul se afla în concediu din cont propriu, în perioada suspendării contractului de muncă și în concediul pentru îngrijirea aceluiași copil până la vârsta de 3 ani, nu sunt furnizate prestații pentru aceste zile.

Indemnizația de îngrijire a copilului bolnav este, de asemenea asigurată în perioada concediului anual plătit de cel mult 14 zile calendaristice, dacă copilul se tratează acasă – 30 de zile, dacă este internat la spital – threescore de zile, o information în an pentru fiecare copil.

În cazurile în care copiii au o boală infecțioasă, sunt în perioada postoperatorie sau au suferit în urma unei fracturi, consiliul medical stabilește durata concediului medical, iar indemnizația este plătită pentru întreaga perioadă necesară.

În ce situație concediul medical nu se achită deloc?

Legea prevede cazuri în care concediul medical nu este plătit. Astfel, cetățenii nu au dreptul la indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în cazul în care:

  1. Daune asupra sănătății au fost provocate intenționat;
  2. Capacitatea de muncă a fost pierdută în urma comiterii unei criminal offence;
  3. Tratamentul obligatoriu, prin hotărâre judecătorească (nu se aplică asupra persoanelor cu tulburări mentale);
  4. Cetățeanul se află în închisoare sau este supus unui examen medico-legal;
  5. Cetățeanul a furnizat acte false;
  6. Concediul medical a fost anulat;
  7. În timpul concediului medical, cetățeanul a părăsit țara din alte motive decât cele legate de tratament.

Toate aceste circumstanțe sunt urmărite și controlate de Inspectoratul de Stat al Muncii.

Ce trebuie să mai cunoașteți?

Există câteva fapte interesante pe care nu toți le cunosc. De exemplu:

  1. Cuantumul indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă depinde de vechimea în muncă. Angajații care au un stagiu de cotizare de până la 5 ani au dreptul la indemnizație în valoare de 60%. Stagiul de cotizare cuprins între 5 și 8 ani presupune cuantumul de 70%, iar cel de peste viii ani – 90%.
  2. Dacă cetățeanul activează în cadrul mai multor întreprinderi, atunci concediul medical trebuie să fie plătit la toate locurile de muncă. În acest caz, angajatorul  care primește certificatul medical în original, îi oferă angajatului o copie legalizată intendance urmează a fi prezentată la alt loc de muncă.
  3. Pentru a beneficia de indemnizație din fondul CNAS, adică începând cu a șasea zi din concediul medical, angajatul trebuie să aibă o vechime în muncă de cel puțin 3 ani. Dacă vechimea în muncă e mai mică de 3 ani, atunci angajatul trebuie să aibă o vechime de cel puțin 9 luni în ultimul an până la ieșirea în concediu medical -  în special aceasta se referă la concediul de maternitate.
  4. Șomerii au dreptul la indemnizații cu condiția ca plata ajutorului de șomaj să fie suspendată. În acest caz, în lipsa venitului care stă la baza stabilirii indemnizației, se iau 35% din salariul mediu lunar, adică 2441,25 lei (6975x35%=2441,25) pentru anul 2019.
  5. Indiferent de stagiul de cotizare, există indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de tuberculoză, SIDA sau de maladie oncologică. În cazul șomerilor la baza unei astfel de indemnizații stă ajutorul de șomaj în momentul îmbolnăvirii. Pentru salariați aceasta reprezintă 100% din salariu.
  6. La calcularea indemnizației plătite de CNAS, se ia ca bază salariul mediu al angajatului din ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 5 salarii medii pe economie. Adică nu mai mult de 34875 de lei (6975x5=34875) pentru anul 2019.
  7. Dacă salariatul nu a avut venituri la toate locurile de muncă unde a lucrat pe parcursul ultimului an, aceste luni sunt înlocuite cu un număr egal de luni din anii precedenți, cu condiția că nu sunt mai mult de 36 de luni consecutive.

Totodată legea reglementează cazurile în intendance concediul medical este plătit de CNAS și nu de angajator, chiar din prima zi:

  • Salariatul are tuberculoză, SIDA sau altă maladie oncologică;
  • Gravide;
  • Salariatul îngrijește un copil bolnav sub vârsta de 10 ani, un copil cu maladie oncologică sau un copil cu dizabilități care southward-a îmbolnăvit din alte motive până la vârsta de 18 ani;
  • Carantină;
  • Protezare ortopedică sau tratament balneo-sanatorial.

Câteva linkuri utile

Hotărârea de Guvern privind aprobarea Regulamentului cu privire la condițiile de stabilire, modul de calcul și de plată a indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă.
Rubrica „întrebări frecvente" pe site-ul CNAS, unde puteți afla multe lucruri utile, dar și să adresați întrebări.
Verificați online statutul concediului medical.

beaudointhense.blogspot.com

Source: https://blog.rabota.md/ro/blog/nevynosimaja-ljogkost-bytija-kak-poluchit-bolnichnyj-v-2019-m-godu-po-novoj-sisteme

0 Response to "Aspen Family Medical Group of Modesto, Inc.md in Modesto Ca"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel